Erik Birgerson
Fuskdebatten
Efter att jag läst väldigt många av de kommentarer som gjorts angående det att naturfotografen Terje Hellesö anklagats och senare ocskå erkänt fusk med bilder, känner jag att jag också måste skriva några rader. Det finns några olika läger när det gäller reaktionerna av detta avslöjande. En del är riktigt förbannade, en del är lite mer lågmält besvikna och känner sig lurade, en del tycker att det inte är bra men alla kan vi göra fel och vi har de som innan avslöjandet var säkra på att inget fusk begåtts, men som nu inte säger någonting.
Att det så kallade drevet dras i gång efter ett avslöjande om fusk, oavsett vart, är inget nytt. Parallellen kan nog i detta fall dras med idrotten. När framgång och därmed även, i många fall, ekonomisk vinning sker genom att fuska blir folk förbannade. Vilka är då drevet i detta fall? Är det kollegor inom naturfotografin? Är det de som tagit del av böcker, kurser osv. och som härmed känner sig lurade? Är det fotografer i största allmänhet? Eller är det människor i största allmänhet som tycker om att haka på drev, oavsett vem eller vad drevet jagar? Eller finns det överhuvudtaget ett drev i detta ämne? I kommentarer och foruminlägg här på FS används ordet drev ganska frekvent. Drevet är i gång, det sparkas på en som redan ligger. På vilket sätt är detta ett drev? Folk är upprörda, frågar varför, letar efter fler manipulerade bilder. Det är inget drev, inte enligt min uppfattning. Ett drev är enligt mig när helt irrelevanta saker letas fram, och som inte har med ämnet att göra. Man smutkastar inte någon genom att kräva svar och leta efter fler, i detta fall, manipulerade bilder. Allt som har med fotografi får och ska i detta fall ifrågasättas. Om det pågår ett "drev" här på FS är det i så fall mellan de olika lägren som jag nämnde i början. Hur kan du tycka så, hur kan du försvara...osv.
I vilken omfattning och i vilken grad man visar sin besvikelse, vad beror det på? Det är många frågor som dök upp i huvudet när jag läste igenom, inte alla, men många av de dryga femhundra kommentarer i de två olika artiklarna.
När någon fuskar blir det reaktioner. När någon framstående inom sin gren fuskar blir det starka reaktioner. Har folk rätt att bli förbannade när någon fuskar? Givetvis har man det. En intressant fråga är vad det är människor blir förbannade på? Är det, i detta fall, fotografen i fråga, eller visar man någon sorts fejkad förbannelse gentemot de som tar fuskaren eller den misstänkte fuskaren mer eller mindre i försvar? I detta fall tror jag att vi har en blandning. Många är väldigt besvikna på och arga över fotografens tilltag och många över de som tar en fuskare i försvar. Att försvara någon som har fuskat, är kanske samma sak som att säga, det är ju bara fotografier, eller det är ju bara idrott. I många inlägg har jag läst att det bara "handlar om några foton"...kom igen igent värre är så. Jag tycker man bagatelliserar en hel yrkeskår genom att i princip säga att det är ju bara på lek ändå. Många har skrivit att det är en personlig katastrof. Det enda som, i detta fall, är en personlig katastrof är att det upptäcktes. Tilltaget och dess konsekvenser är ingen personlig katastrof, och skall inte behandlas därefter.
Fusk, för att nå framgång är aldrig bra. Tjänar man pengar på sitt fusk, är det ännu värre. Jag förstår om många här på FS och i övriga fotosverige, som slitit både fysiskt och kanske främst ekomomiskt, är upprörda.
//Erik
/ mvh FiCa1
Värre att fusket förnekas och förljugs av den som gjort sig skydlig till det.
Etter värre att fusket värderas olika beroende på vem som gjort det, var och när.
Det värsta är ändock blindheten då fusket pågick och tystnaden när fusket avlöjats.