Erik Birgerson

Bilder, tankar, funderingar...kanske lite hårdrock också.

Gamla prylar fascinerar

Emellanåt ägnar jag inlägg i bloggen åt att beskriva prylar, då oftast gamla manuella objektiv. För det mesta inte mer ingående än vad jag tycker om dem, vilken känsla de ger och framförallt visa bilder som skapats genom glasen. Jag tänkte att det här inlägget skulle bli ett sådant. 

Att vrida på ett gammalt manuellt objektiv på den moderna digitalkameran ger mig en liten extra kreativ känsla. På något sätt får man stanna till och ta det lite lugnare då det inte finns någon blixtsnabb autofokus som sätter skärpan. Men framförallt handlar det om den lycka ett gammalt objektiv man gett några hundralappar för skapar, då de ofta är riktigt skarpa och levererar enorm kvalité. Idag var nog första gången jag bestyckade min Nikon Df med Nikkor 135mm 3,5 ai tillverkat någon gång mellan 1977-81. Då jag aldrig fotograferat manuellt med mattskiva är det inget jag saknar på Df, något som många reagerade på avsaknaden av när den lanserades. Fokusindikatorn funkar fint...och för er som ratat Df kan jag bara säga att det är världens bästa kamera :) Storleken och handhavandet gör att det är den perfekta kameran att vara kreativ med. Det är en skön känsla att arbeta med den och den har en fantastiskt fin sensor i en lätt förpackning. Åter till denna glugg. Jag behöver inte säga mer än att den är liten, vrålskarp med en riktigt fin bokeh.

Nedan några blandade bilder, från katt- och hundporträtt till så kallade vardagsbilder på byn, Grönland i Malung i detta fall.

(klicka för bästa upplösning)

Inlagt 2014-11-22 21:48 | Läst 5965 ggr. | Permalink
Intressant inlägg! Letar själv efter nåt gammalt objektiv som jag kan fotografera makro med, men har ännu inte hittat vad jag söker! =)
Fina bilder!
Svar från Erik Birgerson 2014-11-27 20:27
Tack! Ja det är alltid kul med äldre prylar som levererar. Hoppas du hittar vad du söker :-)(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver