Erik Birgerson

Bilder, tankar, funderingar...kanske lite hårdrock också.

Porträttet - för mig den viktigaste bildformen

Det spelar egentligen ingen roll vad jag fotograferar så vill jag gärna ha ett ansikte, en människa, en vålnad eller flera av varje med i rutan. Jag vill gärna ha något mänskligt i mina bilder. Idag blev det klassiskt porträttfoto i studio något jag tycker är fantastiskt roligt. Jag vill skapa känslor med mina bilder, och för mig skapar de just det. Om det är samma känslor för betraktaren eller några känslor alls vet inte jag men jag hoppas att bilderna på något sätt berör, att man kan se bortom bilden. Att bilderna nedan berör mig kanske inte är så konstigt då det är min yngste son på bilderna, men det spelar ingen roll då personens uttryck är vad jag tittar efter i ett porträtt. Blicken som tittar bortom tid och rum.

Under den här fotograferingen provade jag lite nya grejer. Bilderna är tagna med en Sony A6000 bestyckad med ett Sigma 60mm f2.8 art. Normalt använder jag D800 eller Df från Nikon men det är intressant att testa annat och jag måste säga att den här kombon är toppklass.

(klicka för bästa upplösning)

Inlagt 2016-01-01 22:49 | Läst 3262 ggr. | Permalink
Hej Erik,
visst är det viktigt att bilderna berör. Och spännande att fotografen och betraktaren kan ta till sig bilderna olika fast det är samma motiv! Jag upplever din son som väldigt beslutsam i nedersta bilden, kanske han just har bestämt sej för att gå ut och rädda världen? Det blåa o bakgrunden adderar till den filmiska Superman-känslan :)

Ha en fin start på det nya året!
/L
Svar från Erik Birgerson 2016-01-02 00:25
Hej och tack för din kommentar, Ja det var den beslutsamma blicken jag var ute efter när superman klev in :) Ha det fint! Mvh Erik
Vi är så olika när det gäller barnfotografering... jag vill absolut ha dem helt dokumentära på alla sätt.
Sedan ta ett porträtt då och då... men de blir ofta lite less på det

Intet på något sätt fel på dessa dina bilder de blir också ett minne om samtiden för framtiden
som jag alltid sysslat med.
Ha gott nytt år
Gun-Inger
Svar från Erik Birgerson 2016-01-02 00:30
Tack för din kommentar. Förstår precis hur du menar. De dokumentära bilderna, som i och för sig också är en form av porträtt, fyller på ett vis en annan funktion. Men mer tillrättalagda porträtt kan skapa andra känslor, vem som är på bilden spelar egentligen ingen roll. Personen ikläder en roll likt en film :) Ha det gott! Mvh Erik



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver