Erik Birgerson

Bilder, tankar, funderingar...kanske lite hårdrock också.

En bra kompakt...eller en billig...eller både och?

Jag har med mig någon av mina kameror så ofta jag kan. När jag åker bil i jobbet ligger alltid en kamera i passagerarsätet, man vet ju aldrig. Jag brukar tänka på den gången när det satt ett lodjur vid vägkanten. Jag stannade bilen och vi tittade på varandra. Det var nog inte mer än fem-sex meter emellan oss. Det är ganska många år sedan, och någon kamera hade jag inte.

Ibland blir dock dessa systemkameror för stora att ta med sig. Jag har därför börjat kika på någon lämplig kompaktkamera. Jag har oftast tänkt att kan jag inte ha det bästa (systemkameran) med mig, då kan det kvitta. Blir det bara halvbra bilder är det bättre att vara utan bilder. Men jag har börjat tänka om, och det finns säkert kompakter som är väldigt kompetenta. Jag vill t ex kunna ta med kameran i fickan under ett träningspass på cykeln. Det är nu det börjar beröra rubriken en bra, billig eller både och. Jag har inte varit direkt insatt i kompaktgenren, och är väl inte nu heller men ett krav är att den kan ta bilder i råformat. Det har väl egentligen varit det enda, så det går att mecka lite med bilderna. Bra, billig eller både och, ja vad får det kosta? Tanken är att den ska kunna följa med oavsett väder och vind. Jag började kika på billigaste som kan raw, och som alltid betar man sig uppåt. Här om dagen hade jag kommit till Fuji X100, som väl är lite av en slutstation bland kompakterna. Den där typiska känslan kom över mig att, jo det är mycket pengar men det skulle vara kul och ha en. När jag resonerade lite mer nyktert med mig själv insåg jag att jag kommer inte stoppa ner en X100 i cykeltröjan när det regnar ute, oavsett hur mycket jag plastar in den, och redan där faller meningen jag har med att köpa en kompaktkamera.

Så, vad skall jag köpa för kamera? Den billigaste som tar bilder i raw är Fuji f300exr, ligger på ca 1800:-. Jag har vidare kikat på Samsung Ex1, intressant med f1,8 på en kompakt. Canon S95 som många rekomenderar. Någon som läser detta kanske kan råda mig. Jag vill ha en kompakt som är hyffsat bra och som man inte gråter blod över om den hamnar under mig om det blir en flygtur på cykeln.

Dagens musiktips blir ett outslitligt album Novembre - Novembrine Waltz från 2001. Tack för idag!

Inlagt 2011-05-18 22:08 | Läst 3983 ggr. | Permalink(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX