Erik Birgerson

Bilder, tankar, funderingar...kanske lite hårdrock också.

Arkiverat: Tyfors Krutfabrik.

Vissa platser, eller rättare sagt bilder från vissa platser känns ibland för intressanta för att bara ligga lagrade på en disk. Dessa bilder från Tyfors Krutfabrik är från maj 2010. Krutfabriken har stått tom och övergiven i 60 år. En plats där man verkligen kan känna historiens vingslag. Jag läste en artikel i Dala Demokraten från 2009 om när Svt var på platsen för att spela in ett avsnitt ur serien Hemliga Svenska Rum, hur de som var med vid inspelningen, bland annat från Dalarnas Museum, förfärades över hur detta industriminne står övergivet och öppet. Dokumenten som ligger utspridda har nu börjat plockas undan. Att vara på en plats där allt lämnats orört skapar en intressant känsla, en nyfikenhet, om vad som hände, varför det lämnades som det gjorde. I samma ögonblick denna orörda, av tiden förfallna plats börjar städas upp, har känslan av nyfikenhet i ett ögonblick försvunnit. Jag känner inget intresse att åka till ett museum eller liknande för att ta del av historien om Tyfors Krutfabrik. Artikeln i Dala Demokraten avslutas med frågan vem som skriver historien om Tyfors Krutfabrik? Den har en gång redan skrivit sig själv, men till stor del raderats den dag "städpatrullen" kom dit. När man besöker en sådan här plats lämnar man inga fotspår. Naturligtvis finns det de som lämnar rejäla fotspår, vilket är synd, men om femtio år är dessa fotspår också historia. Nu finns delar av denna fabrik i plomberade bergrum, vilket är förståeligt ur säkerhetssynpunkt. Men innehållet, låt det vara!

Inlagt 2012-03-15 11:42 | Läst 7382 ggr. | Permalink
Häftigt! såg detta på just Hemliga svenska rum. Tydligen skulle det ha skjutits ner något flygplan runt anläggningen, kommer inte riktigt ihåg men intressant var det iaf:)
Svar från Erik Birgerson 2012-03-15 17:33
Tack för din kommentar! Jag har också läst om det där flygplanet som det skulle ha skjutits på och störtat, men som tystades ner. Tänk om man skulle hitta ett orört tyskt krigsflygplan när man var ute och gick i skogen. Spännande!
Mvh Erik(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver