Erik Birgerson

Bilder, tankar, funderingar...kanske lite hårdrock också.

D800 första studiobilden.

I torsdags förra veckan fick jag samtal att den beställda D800 hade kommit. Den ser inte direkt märkvärdig ut och är inte speciellt skön att hålla i, vilket snarast måste åtgärdas med ett batterigrepp. Men det är en märkvärdig kamera. Jag har i och för sig bara haft den i fyra dagar och tagit ett gäng spontana vardagsbilder där den visuella skillnaden mot D700 kanske inte bör vara så speciellt påtaglig. Men när man pluggar i minneskortet i datorn är bildernas detaljrikedom på en nivå till jämfört med D700.

Idag testade jag den i studion för första gången. Som första modell ut var som vanligt min son Emil 3,5 år. Vi bytte om till lite rock n roll, tog en akustisk gitarr och lät D800 tillsammans med tre stycken Elinchrom visa den gick för. En bild, sen kortet in i datorn för att se hur det såg ut. Här märks en klar skillnad tycker jag, detaljrikedomen, hudtoner, en bättre bild helt enkelt jämfört med D700. Nu skall väl tilläggas att euforin över det nya kan ta över när man testar för första gången, men någon med en likadan kamera kanske kan dela sina erfarenheter.

Något jag såg idag är att det möjligtvis är så att vissa objektiv inte klarar upplösningen. Objektiven blir inte sämre på en D800 men upplösningen visar kanske brister som inte visats tidigare. Jag får återkomma med detta då jag testat lite mer.

Nedanstående bilder är tagna med Nikkor 24-70/2.8

Nedan en testbild av iso-egenskaperna. Iso 8000, en slutartid på 1/15 (måste varit väldigt avslappnad och stadig på hand :-) f2.8 Har lagt på lite kontrast och högpass i Cnx2.

Inlagt 2012-04-24 22:30 | Läst 4683 ggr. | Permalink
Snyggt! skärpan på objektiven Inte något problem i studio eftersom man sällan kör fullt öppet och för de dyrare zoomarna så verkar inte 36MP sätta gräns i mitten av bilden ens på 2.8. Tänk på att det är inte många fler pixlar per tum än i en 16MP aps-c kamera. Inga bilder blir sämre detaljrikdeom även med ett kasst objektiv, bara att kanske inte alla 36MP utnyttjas och blir lite onödiga.
Svar från Erik Birgerson 2012-04-25 07:57
Tack för din kommentar! Nej objektivet jag tagit bilderna ovan 24-70/2.8 är skarpt över hela registret. Däremot tycker jag mig se att att tex 50mm/1.4 är något softare på full öppning jämfört med D700. Men som sagt jag har inte hunnit testa så mycket än så det kan vara inbillning. Klart är dock att det är en fantastiskt bra kamera. Mvh Erik
SvenJonsson 2012-04-25 09:17
Ja du ser väl att det är "softare" än med D700 på 100%. Men pröva skala ned 36MP bilderna till 12MP och kika. Då ska det inte vara någon skillnad / eller att skillnaden ska vara till D800 fördel. Och ja det verkar vara en fantastisk kamera! :)



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver